Walden
_E3A5396.jpg

Renovatie Seinhuis

 
 

Renovatie Seinhuis

 

Voor Staatsbosbeheer werken we aan de renovatie en transformatie van een opvallend stukje erfgoed. Op Terschelling staat namelijk een voormalig seinhuisje die gebruikt is als een afluisterpost in de koude oorlog. We knappen dit gelaagde stuk geschiedenis op tot een comfortabele, duurzame hotelkamer voor twee gasten, voorzien van alles wat nodig is.

_E3A5396.jpg

Het Seinhuisje heeft een bewogen geschiedenis, het is ooit gebouwd vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog bovenop een oude bunker. De grote betonnen bak waarop het gebouw staat is dus niet zomaar een fundering, het is de bovenkant van van een flakbunker die een luchtafweergeschut droeg. Het seinhuisje is gebouwd als afluisterpost om ten tijde van de koude oorlog de Sovjet Unie in de gaten te houden. Toen de koude oorlog ten einde liep was het gedaan met de geheimzinnigheid en werd het een amateur-radiostation.

met bunker ingreep met gradenboog en  beton.jpg

Voor het ontwerp willen we het huisje zoals het van de buitenkant eruit ziet zoveel mogelijk bewaren maar de grote ruimte die binnenin zit en de rijke historie tentoonstellen. Wat ons fascineerd zijn de verschillende lagen van de recente nederlandsche en internationale geschiedenis die hier boven op elkaar gestapeld staan en tevens de prachtige plek waar het gelegen is met misschien wel het mooiste uitzicht van het eiland. Door de bestaande vloeren gedeeltelijk te verwijderen willen we het hele verhaal weer zichtbaar maken. En door de plaatsing en renovatie van de ramen willen we het uitzicht op de natuurlijke omgeving versterken. Tevens is het de ambitie om het interieur en de inrichting zoveel mogelijk met lokale materialen en objecten te realiseren.