Wat gebeurt er met Rotterdam als we ophouden met proberen de gevolgen van klimaatverandering op afstand te houden? Antwoord: intrede van het water, verzilting van de bodem, hevige stormen en hoge pieken in temperatuur. Het is een grimmig toekomstbeeld voor Rotterdam, met hoogstwaarschijnlijk een toenemende sociale ongelijkheid tot gevolg. Voor de Rotterdamse Architectuur Biennale (IABR) stond Walden voor de uitdaging een scenario te formuleren waarin voor iedereen – ondanks grote veranderingen door ecologische rampen en het wegvallen van een centraal bestuur – de maatschappij leefbaar blijft.

Meteopolis (IABR)

type project onderzoek & ontwikkeling
samenwerking Rotterdams Weerwoord, Govart
status & data 2021 - opgeleverd
locatie Rotterdam, Zuid-Holland

Het ontwerp, Rotterdam – Sterker dan strijd, laat zien hoe een samenleving eruit ziet die, ondanks een harde realiteit, op bepaalde vlakken eerlijker en duurzamer is en beter functioneert dan onze samenleving op dit moment. Deze installatie is deel van de tentonstelling meteopolis die vier ontwerpstudio’s uitdaagden om met uiteenlopende toekomstbeelden voor klimaatadaptatie in Rotterdam te komen 

Wat aanvankelijk een regelrechte ramp bleek, is na 15 jaar langzaam plaats aan het maken voor een wonderlijk experiment in het ‘overkomen’ van klimaatverandering. In het deels onder water gelopen Rotterdam beweegt de mens met de natuur mee: er wordt gegeven en genomen. De ‘genetwerkte’ eilandengroep hangt aan elkaar van mensen en hun handeltjes. Sinds wegvallen van het centraal stadsbestuur zijn de lokale bewoners gewend om het heft in eigen hand te nemen en creatief te werken met wat er is. Dat zorgt voor een prachtige maar chaotische stad, waar een bezoeker ontzettend veel kan beleven.

 

Een mogelijke toekomst

In deze installatie verbeelden we een mogelijke toekomst voor Rotterdam in 2060, een toekomst waarin we meebewegen op het ritme van de natuur (in samenwerking met Govart.nl)

 
 

waar bewoners meebouwen

Dit paviljoen is niet af, de bezoeker wordt zelf uitgedaagd om mee te bouwen, de stad maak je immers samen, de tijd van specialisten is voorbij we hebben generalisten nodig!

met lokale grondstoffen

We maakten het bouwerk van stadse materiaalstromen zoals plaatmateriaal van zeewier, trespa van de gevels en gerecycled plastic. Een lokale circulaire economie heeft de toekomst.

 
 

Dit paviljoen verbeeldt het leven in het Rotterdam van 2060, waarin de getijden en de onvoorspelbaarheid centraal staan. Het is flexibel en continu in ontwikkeling. Een soortgelijke structuur kan over het Rotterdam van nu heen groeien en zo de stad zelfvoorzienend maken, aangepast  aan een nieuw klimaat. De structuren bieden plek om te wonen en werken op hoger gelegen gronden, ruimte voor de productie van voedsel, drinkwater, energie en bouwmaterialen en een toepassing voor afvalstromen.

Het systeem is simpel te gebruiken: we hebben een knoop ontwikkeld die houten balken met tie-wraps aan elkaar kan verbinden. De demontabele knooppunten kunnen door stadsbewoners zelf 3D-geprint worden. Het skelet zelf kan bestaan uit verschillende materialen uit de omgeving die hergebruikt worden. Zo past het bij de manier van denken en werken die in 2060 onontkoombaar is: lokaal, decentraal, democratisch en circulair.

We vragen de bezoekers van IABR om hieraan bij te dragen. In een video zie ze hoe je zelf met dit bouwsysteem aan de slag kunnen. Uit bakken in de installatie pakken bezoekers zelf de benodigde knopen, balken, platen, moertjes en boutjes om verder te bouwen aan het paviljoen of om een nieuw object te maken.

Bezoek IABR virtueel

Helaas is het resultaat wegens de Corona lockdown op dit moment niet open voor het grote publiek, maar gelukkig kun je wel virtueel met ons mee in de tijd reizen. Tijdens een gratis online rondleiding nemen we je mee naar het Rotterdam van 2060. In vier installaties zie je mogelijke visies voor de toekomst van Rotterdam en een dialoog over klimaatbestendige stadsplanning.

Bezoek de tentoonstelling via het venster hier links!

Voor meer informatie zie Rotterdamsweerwoord.nl of bezoek de website van de tentoonstelling Meteopolis.nl

 

Vorige
Vorige

Zelfvoorzienend op 18 m²

Volgende
Volgende

Eetbare hangplek