In de Natuurgebieden van Staatsbosbeheer staan op prachtige plaatsen, zwarte uit kunststof gerecyclede bankjes. Duurzaam, maar niet altijd uitnodigend. Staatsbosbeheer heeft de wens een aantal van deze bankjes te vervangen door zitobjecten, die uitdagen en het landschap anders te beleven. Duurzaamheid, verwondering en drie specifieke locaties zijn uitgangspunt voor het project. Tijdens oerol 2017 heeft Staatsbosbeheer op Terschelling een drietal ontwerpers twee weken lang een open atelier gegeven om prototypes voor deze tijdelijke verblijfplaatsen te onderzoeken, ontwerpen en maken.

Bunkermeubels

type project onderzoek & ontwikkeling
samenwerking Oerol, Staatsbosbeheer
status & data afgerond, 2017
locatie Terschelling, Friesland

Vanuit Walden hebben we ons gefocust op het oude bunkergebied rond Seinpaalduin. We zijn ook betrokken bij het ontwerp voor het Seinhuisje dat daar bovenop een van de oude FlaK bunkers staat. Daardoor kwamen we enerzijds in aanraking met Terschelling en haar prachtige uitzichten, en anderzijds ook met het oorlogsverleden dat erg nadrukkelijk zichtbaar is door alle bunkers. Geconfronteerd met de vraag om zitmeubelen te ontwikkelen voor Terschelling moesten we denken aan dit Seinhuisje en deze twee kanten van Terschelling. De natuurlijke, rustgevende kant en de heftige oorlogsverhalen.

Tegenwoordig liggen veel van de bunkers bedolven onder een laag aarde en hebben ze geen officiële functie meer. Toch worden ze gebruikt, de een als fundering, de ander als uitkijkpunt en weer een ander als vuilnisbak of zitplek. Geïnspireerd door het verleden en deze huidige informele functies van de bunkers vragen wij ons als ontwerpers af wat we gaan doen met deze betonnen vormen in het landschap. We worstelden met vragen zoals: willen we het verhaal van het verleden vertellen? Kunnen we de bestaande bunkers ook een nieuwe functie geven? Op wat voor manier worden ze nu gebruikt? Zijn de bunkers monumenten die ongeroerd moeten blijven? Of verdienen ze juist een restauratie of nieuwe functie?

Zitplek half in de bunker met informatie over het verleden

 
 

loveseat op een andere bunker

 

‘Op het beladen verleden wordt verder gebouwd met een actueel geluid’

 

Als je voor het eerst in aanraking komt met het seinhuisje, lijkt het alsof deze gewoon op een betonnen plaat staat. Pas als je beter kijkt of wanneer je een keer binnen bent geweest zie je dat het gebouwd is op een oude bunker voor luchtafweergeschut van de Duitsers. De fundering van het gebouw heeft eigenlijk dus een diep duister verleden. En pas na de oorlog is hierop verder gebouwd met een ander verhaal. Als je dit nadrukkelijk bekijkt zie je erg helder de ontzettende gelaagdheid zoals die zo vaak in de omgeving terug te vinden is.

Zoals te zien in afbeeldingen hebben we een aantal tijdelijke meubels gemaakt op en rondom de bunkers. Deze meubels leunen op de bunker voor steun, en ze bouwen verder op deze stenen massieve vormen, maar dan puur gemaakt met Nederlands hout van Staatsbosbeheer.

Eigenlijk vertellen ze twee verhalen. Enerzijds het verhaal van de bunker, ze markeren een oude plek, die slecht zichtbaar is geweest. Hierdoor wordt de historie inzichtelijk. Tegelijkertijd creëren ze een zichtplek gericht op een ecologische waarde van Terschelling. Op het beladen verleden wordt zo verder gebouwd met een actueel geluid. We maken de informele functies van de bunkers expliciet met een zitmeubel of een observatiepost, die uitnodigt tot verkenning! Hierdoor ontstaat een totaal andere beleving van het landschap.

Vorige
Vorige

De nieuwe weg van wol

Volgende
Volgende

Seinhuisje