Seinhuisje

type project

ontwerp &
architectuur

status & data

2016 - 2022
gerealiseerd

projectlocatie

West-Terschelling,
Terschelling

Het Seinhuisje steekt markant af tegen het glooiende duinlandschap op Terschelling. Gebouwd op Kaapsduin, het hoogste punt van het eiland, verrast het de struinende duinbezoeker terwijl het voor de eilandbewoners sinds jaar en dag een vertrouwd icoon is. Niet alleen de schitterende ligging maar vooral ook de wonderlijke geschiedenis maken het Seinhuisje tot een uniek en geliefd stukje erfgoed. Architectenbureaus Walden en Aefect Studio hebben onlangs het Seinhuisje nieuw leven ingeblazen en getransformeerd tot een avontuurlijk vakantiehuis voor Buitenleven Vakanties/Staatsbosbeheer. Deze transformatie brengt de rijke geschiedenis die is ingebed in dit object uit het midden van de twintigste eeuw opnieuw tot leven.

 

Bunker
Gebouwd bovenop een voormalige bunker van de ‘Atlantikwall’ heeft de fundering een opmerkelijk verhaal. Duitse soldaten gebruikten het tijdens de Tweede Wereldoorlog om het hele eiland en de omliggende zee te patrouilleren. Een tekening op de gradenboog bij de 315 graden geeft een inkijkje in deze geschiedenis met het woord hühnefarm: "schijn in deze richting dus niet met het zoeklicht want dan raken de kippen van de leg." Hoewel het technisch niet haalbaar is om de bunker zelf om te vormen tot een leefruimte, voegt deze nu wel kwaliteit toe aan de interieurervaring van het huisje. Een glazen vloerplaat in de woonkamer geeft zicht op de bunker. Het verzonken bad in het midden van de bunkerruimte vervaagt de lijn tussen het interieur van Seinhuisje en de diepte van de bunker waardoor de badende gast direct in deze tussenruimte wordt geplaatst. De bunker, door de jaren heen bedekt door het verwaaide duinlandschap is nu weer zichtbaar.

 

Seinhuis
Rond 1948 werd het eigenlijke Seinhuisje gebouwd als peilstation voor de marine zoals de zendmast ernaast nog laat zien. Tijdens de Koude Oorlog werd het één-kamer optrekje gebruikt als afluisterpost en werd daarna een stationnetje voor radiozendamateurs, maar het raakte in verval tot recent. De grondige renovatie waarbij de bekende contouren en kenmerken zoveel mogelijk zijn behouden, heeft het huisje en zijn verhalen nieuw leven ingeblazen.

 

Vakantiehuis
Vanwege de wens om dit bijzonder stuk erfgoed grotendeels te terug te brengen in oorspronkelijke vorm speelt de renovatie zich vooral af in het interieur. Functionele delen zoals de trap, natte cel, toilet en opbergruimte zijn in een centrale strook ondergebracht en benutten de verbreding aan de voorzijde van het huisje. Oorspronkelijk had het Seinhuis slechts één vertrek met een zoldertje maar door deze ingreep zijn er drie verschillende ruimtes ontstaan, elk met een eigen karakter. Deze verschillende karakters worden gekenmerkt door de zorgvuldige keuze in kleur- en materiaalgebruik. Waar de bunker doorwerkt in de stenige en robuuste woonkamer, biedt de lichte slaapkamer boven weids uitzicht over de zee en zee luchten middels een nieuw toegevoegde dakkapel die daarnaast extra stahoogte en daglicht faciliteert. De bescheiden dakkapel is daarbij zo ontworpen dat ze zich op ingetogen wijze voegt in het geheel en het silhouet van het Seinhuisje ongewijzigd laat. Om tenslotte het kleine huisje een gevoel van ruimtelijkheid te geven is boven de kitchenette/ontbijtbar een grote vide gemaakt waar de volledige hoogte van het vertrek ervaarbaar is. 

 

Hoewel het voor de bezoeker niet direct te ervaren is, voldoet het seinhuisje na de renovatie ook aan hoge isolatie eisen. Het hele gemetselde binnenspouwblad is verwijderd en vervangen door een geïsoleerde wand van houtskeletbouw. Ook alle kozijnen zijn vernieuwd en voorzien van HR++ glas. Verwarming gebeurt elektrisch of met de zeer efficiente houtgestookte kachel. Qua interieur is er voor het hout gekozen voor een eiken vloer en ook is eikenhout toegepast bij de keukenafwerking en tafel. De wandbekleding heeft het karakter van donker hardhout maar is in feite gemaakt van underlayment van snelgroeiende naaldbomen met een beits voor een warmer karakter. Zo is het seinhuisje een stuk duurzamer geworden na de renovatie.

 

Panorama
De relatie met de omringende natuur en historie is versterkt door plaatsing en renovatie van verschillende ramen. Het compacte vakantiehuisje laat de Buitenlevengast zo op elk punt van de dag bijzondere vergezichten ervaren, zowel binnen als buiten: het glooiende duinlandschap door het grote ontbijtraam, de Brandaris vanuit het ligbad en de Noordsvaarder in de avondzon door de dakkapel. Rondom uitzicht is er tevens vanaf het terras dat zich op de afdekplaat van de    bunker bevindt en waar met elk weertype en op elk dagdeel wel een geschikt plekje te vinden is. 

 
Aan de gevels zijn een paar kleine ingrepen nodig geweest om de nieuwe functie als recreatiewoning mogelijk te maken. Hierbij was het doel dat ze ingetogen zijn en goed samengaan met de bestaande bouw door zorgvuldige afstemming van kleur- en materiaalgebruik. Op een subtiele manier wordt zo duidelijk dat er wederom een nieuw hoofdstuk is aangebroken in het continue verhaal van het seinhuisje; er komt een nieuwe verhaal-laag bij, die van een rol als een bijzondere, kleine en duurzame hotelkamer voor bezoekers aan het eiland. 



 

seinhuisje voor de renovatie

 

de gradenboog nog zichtbaar onder de vloer van het Seinhuisje

 

soortgelijke bunker zoals onder het seinhuisje ligt, type FL243a

Vorige
Vorige

Bunkermeubels

Volgende
Volgende

Zelfvoorzienend op 18 m²